Zoekwijzer huizenonderzoek
Als de muren van je huis konden praten, wat zouden ze dan zeggen? De namen van degenen die er gewoond hebben? Hoe de straat eruitzag? Huizenonderzoek is een goede manier om achter de geschiedenis van je huis te komen.
Hoe doe je huizenonderzoek?
Als de muren van je huis konden praten, wat zouden ze dan zeggen? De namen van degenen die er gewoond hebben? Of er een kasteel in je achtertuin stond? Hoe de straat eruitzag? Omdat muren meestal stil blijven (en dat is maar goed ook) is een huizenonderzoek een goede manier om achter de geschiedenis van je huis te komen.
Hoe oud moet mijn huis zijn?
Goed om te weten: je huis hoeft niet superoud te zijn om er interessante informatie over te kunnen vinden. Stel, je huis is dertig jaar geleden gebouwd. Duik dan in de geschiedenis van de omgeving. Misschien stond er op de plek van je huis wel een Romeinse villa of blijkt dat er eeuwen geleden criminelen in jouw buurt actief waren.
Hoe begin ik?
Bepaal van tevoren wat je wilt weten. Je kunt grofweg drie soorten onderzoek doen:
- Wie was de eigenaar van je huis?
- Wie woonden er?
- Wat is er met het gebouw en de omgeving gebeurd?
Wat vind ik waar?
We hebben verschillende archieven die je kunt gebruiken voor je onderzoek. Bij ieder archief hebben we een zoekwijzer gemaakt; een handleiding om het zoeken makkelijker te maken.
Kadaster
Het kadaster is de belangrijkste bron om de eigenaar van een huis te vinden. In het kadaster zit al het vastgoed (huizen, gebouwen, grond) van Nederland.
Bevolkingsregister
Was de eigenaar van je huis niet de bewoner? Duik dan in het bevolkingsregister. Hierin staan de adressen van alle mensen uit de regio Dordrecht. Je kunt daarnaast ook vinden wanneer ze geboren, getrouwd en overleden zijn en wat hun beroep was.
Notariële archieven
Werd je huis verkocht? Of scheidde het echtpaar dat er woonde? Dan is dat allemaal terug te vinden in de notariële archieven. Sinds 1600 zijn er notarissen - personen die belangrijke afspraken officieel op papier vastleggen - in Dordrecht actief. En het mooie is: notarissen zijn verplicht al hun officiële papieren - ‘aktes’ - te bewaren.
Bouwvergunningen
Of je huis er vroeger anders uitzag en wat eraan verbouwd is, kun je makkelijk terugvinden in onze bouwvergunningen. Wil je weten van welke regiogemeenten we bouwvergunningen hebben? Check dan ons handige overzicht.
Transportregisters
In de transportregisters werd vroeger de verkoop van huizen of stukken land vastgelegd. Ze gaan van 1543 tot 1811. (Let erop dat straatnamen en huisnummers veranderd kunnen zijn.)
Eigendomsoverdracht
De verkoop van huizen of land tussen 1812 en 1833 vind je onder eigendomsoverdracht. Vul de naam van de koper en verkoper in om je zoekopdracht te verfijnen of voer een straatnaam in.
Kranten
In oude kranten kun je via artikelen en (familie)advertenties veel informatie verzamelen over bewoners van huizen en gebeurtenissen in gebouwen. Als je geluk hebt, kun je zelfs een oude foto van je huis vinden.
Adresboeken
Adresboeken zijn een handig hulpmiddel om uit te zoeken wie er in het verleden op jouw adres woonde. Soms kun je ook vinden welke beroepen deze personen hadden.
Kom je er niet uit?
We helpen je graag via studiezaal@dordrecht.nl of +31 (0)78 - 770 53 48.
Hinderwetvergunning
Ben je op zoek naar een Hinderwetvergunning? Je kunt in één keer alle vervallen Hinderwetvergunningen in de regio Zuid-Holland Zuid doorzoeken. Voer een aanvrager, straatnaam of periode in om je zoekopdracht te verfijnen.