De oorlogskoffer
De lesbrieven zijn speciaal gemaakt voor docenten en jongeren (14 tot 16 jaar).

De Canadezen bevrijden onder grote vreugde Dordrecht
1945
De Oorlogskoffer
De Tweede Wereldoorlog heeft in heel Nederland diepe sporen achtergelaten. Leerlingen gaan op zoek naar die sporen en maken een Oorlogskoffer. Ze gaan op zoek naar herinneringen van iemand die leefde in Dordrecht of omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog en maken daar een levensverhaal van. Die iemand kan een persoon zijn die echt in de oorlog heeft geleefd maar het mag ook iemand zijn die ze bedenken. Om het levensverhaal te vertellen en beeldend te maken gaan ze ook spullen verzamelen om in de koffer te doen. Van hun koffers maken de leerlingen korte filmpjes.
Documentaire De Oorlogskoffer
In de documentaire De Oorlogskoffer van Vanessa de Gaay Fortman en Pim van Bezooijen zien we hoe jongeren van het Gerrit van der Veen College (14-15 jaar) nadenken over de Tweede Wereldoorlog. Door het levensverhaal van een familielid te vertellen of juist door onderzoek te doen naar een bekende of tot nu toe onbekende persoon die de oorlog heeft meegemaakt. De leerlingen maken kennis met het levensverhaal van Salo Muller, oud-fysiotherapeut van Ajax in de tijd van Cruijff en Holocaust-overlever. Wat leren deze middelbare scholieren van onze oorlogsverhalen? Hoe gaan ze om met de littekens van de Tweede Wereldoorlog? Wat herdenken ze?
Drie lesbrieven
Rond de documentaire zijn drie lesbrieven beschikbaar voor de vakken Geschiedenis, Maatschappijleer, Burgerschap en Levensbeschouwing. De opdrachten zijn bedoeld voor VMBO, HAVO/VWO en MBO leerlingen (14-18) jaar.

Lesbrief De Oorlogskoffer
Lesbrief De Oorlogskoffer
De Tweede Wereldoorlog heeft in heel Nederland diepe sporen achtergelaten. Leerlingen gaan op zoek naar die sporen en maken een Oorlogskoffer. Ze gaan op zoek naar herinneringen van iemand die leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog en daar een levensverhaal van maken. Die iemand kan een persoon zijn die echt in de oorlog heeft geleefd maar het mag ook iemand zijn die ze bedenken. Om het levensverhaal te vertellen en beeldend te maken gaan ze ook spullen verzamelen om in de koffer te doen. Van hun koffers maken de leerlingen korte filmpjes.

Lesbrief De Oorlogsfoto
Lesbrief De Oorlogsfoto
Jongeren zien elke dag vele foto’s en filmpjes op sociale media. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er foto’s en films gemaakt. Soms door de Duitse bezetter, maar ook burgers hebben foto’s gemaakt. Die foto’s zijn stuk voor stuk herinneringen. Met De Oorlogsfoto gaan leerlingen op zoek naar het moment en de betekenis van de foto, genomen in Dordrecht of omgeving tijdens de bezetting. Dat doen ze in groepjes van twee tot vier leerlingen. Samen bespreken ze een aantal basisvragen: wie zijn de personen op de foto en wat gebeurt er. Aansluitend maken ze de leerlingen een creatieve vervolgopdracht.

Lesbrief Vier vragen aan jou
Lesbrief Vier vragen aan jou
Aan de hand van korte clips zien leerlingen hoe leeftijdsgenoten reageren op vragen zoals: Waar denk jij aan bij de Tweede Wereldoorlog? en Ben jij bang dat er oorlog komt? Dit zet leerlingen in beweging om zelf over deze thema’s in gesprek te raken in de klas.