Tentoonstelling Waar of niet waar? Dordtse feitjes en fabels | Locatie: Studiezaal | 12:00 – 17:00
Niet alles is altijd wat het lijkt. Aan de hand van archiefstukken uit het Regionaal Archief Dordrecht worden bekende en minder bekende verhalen verteld waarbij de waarheid soms te achterhalen is, maar soms ook in het midden ligt.
Workshop Op zoek in het archief (voor kinderen) | Locatie: Vrijplaats | 12:00 – 17:00 | vanaf 10 jaar
Wat stond er in de krant op jouw geboortedag, maar dan 100 jaar geleden? En hoe veranderde jouw stad door de jaren heen? Met hulp van een medewerker van de studiezaal ga je op zoek in de online beeldbank. Echt iets moois gevonden? Dan mag je een printje maken en mee naar huis nemen. Wil je meer weten over wat je precies gaat doen, hier vind je de werkbladen waar je mee aan de slag gaat. Ook leuk voor thuis, als je je eigen stamboom wilt maken bijvoorbeeld.
Inloopsessie Restaureren: is een stuk nog echt of nep? | Locatie: De Vrijplaats | 12:00 – 14:30
Hoever mag je gaan tijdens een restauratie? Ontdek tijdens deze inloopsessie welke materialen er gebruikt worden bij papierrestauratie, leer meer over de verschillen tussen conservering en restauratie en kom erachter waarom we er soms voor kiezen om niet het echte archiefstuk te tonen maar een replica.
Inloopsessie: Eigen verhalen vastleggen en bewaren
Het Regionaal Archief Dordrecht wil onderbelichte verhalen in beeld brengen.
Tijdens deze inloopsessie leer je meer over de nieuwe storytelling projecten (verhalen vertellen) van het Regionaal Archief Dordrecht en hoe jij vanuit huis ook kan bijdragen aan onze projecten.
Hoe leg ik mijn eigen migratieverhaal vast of die van mijn vrienden en familieleden?
Welke apparatuur kan ik gebruiken? Welke vragen moet ik stellen? En wat kan ik hiermee doen?
Kom langs op onze Open Archiefdag en leer meer over het vastleggen van verhalen.
Wil je op locatie met een familielid of vriend oefenen of zelf jouw verhaal met ons delen? Dan is dat mogelijk met onze beschikbare apparatuur.
Kennissessie Familiewapens: echt of nep? | Locatie: Workshopruimte | 13:30 – 15:00
Binnen de heraldiek staat onder andere de studie naar het gebruik van familiewapens centraal en het vaststellen wie het recht heeft die wapens te mogen dragen. Mag je maar zo een wapen voeren? Horen wapenschilden altijd bij achternamen? Hoe kom je erachter of een familie daadwerkelijk een familiewapen heeft gevoerd? Zijn sommige familiewapens echt nep? En steekt fictie maar al te vaak de kop op binnen de heraldiek? Last but not least: wat zijn betrouwbare bronnen voor het doen van onderzoek naar familiewapens?
Kennissessie: Digitaal archiveren: beperkt dit nepnieuws? | Locatie: Workshopruimte | 15:00 – 16:30
Vandaag de dag leggen we alles digitaal vast: foto’s, filmpjes, e-mails en andere berichtjes. We maken, delen, verzenden en ontvangen documenten zoals facturen, energienota’s, polissen, nieuwsbrieven en beeldmateriaal overwegend digitaal. Het Regionaal Archief Dordrecht houdt daarom een kennissessie over het archiveren van digitale informatie. Hoe houden we de alsmaar toenemende stroom aan foto’s, video’s en andere digitale data toegankelijk? Hoe kunnen we onze digitale bestanden zodanig opslaan, dat we die voor langere tijd kunnen bewaren en eenvoudig terugvinden? En is een clouddienst als Dropbox, OneDrive en Google Drive daarbij een goed en veilig alternatief?
Pubquiz: echt of nep? Locatie: Museumcafé | 15:00 – 16:30
Zin in een gezellig uitje waar je ook je kennis kwijt kunt? Doe mee aan de Dordtse pubquiz!
Weet jij veel over Dordrecht? Over de Dordtse muziek, de gewoonten en de wat een echte Dordtenaar moet weten? Ken jij de Dordtse gevels, kleuren en uitvindingen? Of heb je veel kennis over de geschiedenis van de oudste stad van Holland? Doe dan op zaterdag 26 oktober mee met de gratis Dordtse pubquiz!
Meld je aan
Mail naar studiezaal@dordrecht.nl en geef aan met hoeveel mensen je je aanmeldt. Dit kan met een team (minimaal 3 maximaal 5 personen) of individueel (waarna je wordt ingedeeld in een team). Vergeet niet een leuke teamnaam door te geven.